Australië … 2002

Tijdens onze grote reis in 2002 en 2003 zullen we ruim vier maanden in Australië zijn. Qua route gaan we van hot naar her: Sinterklaas in Syndey, paar weken naar nichtje Eula in Brisbane, kerst bij Claar en Malcolm in Sydney, paar weken rond Melbourne touren en tennis kijken met vriendin AC, Alice Springs, Perth, een enorme rit in een te kleine camper in het Zuid-westen en daarna (met dezelfde te kleine camper) helemaal naar Darwin in het Noorden.


Tips

Als je met zijn 2-en reist door Australië en je slaapt het lieftste in een 2-persoonskamer, ga dan zo min mogelijk naar hostels. De prijzen voor deze kamers in hostels zijn vaak erg duur. Voor hetzelfde bedrag (of minder) hebben caravanparks de meest luxe cabins beschikbaar, vaak met airco, keuken, badkamer, etc...

Er zijn meerdere caravanpark-associaties in Australië. Wij vonden TopTouristParks het beste. Alle CVP's die we van hun bezochten, waren erg goed. Big4 heeft veel CVP's, maar de meeste zijn niet zo goed, vonden wij.

Wil je met een camper door het noorden van Australië? Hou dan rekening met de extreme hitte die je zal tegenkomen. Een kleine camper heeft meestal alleen airco als je rijdt. Vraag ernaar, want wij weten uit eigen ervaring dat slapen in een camper vréselijk kan zijn, als het 's nachts rond de 25-30 graden is! Parkeer in dit soort gevallen heel dicht bij het zwembad. We hebben vaak midden in de nacht gezwommen om af te koelen.

Goede tip! Koop een plantenspuit voordat je de Outback in gaat. Een verkoelende spray tijdens een wandeling in 40 graden is 'HEAVEN'. Klinkt stom, maar achteraf zal je ons bedanken. De beste 1 dollar-investering die je ooit hebt gedaan! Ook voor 's nachts in de camper.

Nog betere tip! Leg eerdergenoemde plantenspuit in de ijskast voordat je gaat wandelen.

Tank bij elk roadhouse.

Voor staten WA en NT bestaan er 2 handige, kleine boekjes van CookTours. Deze liggen overal gratis bij informatiecentra en beschrijven elk dorpje en gat in detail. Best makkelijk, aangezien de Lonely Planet wat minder gedetaileerd kan zijn.

Check altijd de road conditions en weersvoorspellingen. Zeker tijdens en na de wet season kunnen wegen in WA en NT compleet overstroomd zijn. Denk nu niet: "Dat overkomt ons niet,we blijven toch op de grote wegen." Twee dagen voor we langs Broome reden, was Highway 1 nog dicht. Toen we eind maart in Kununurra aankwamen, was de weg hier nét open. Honderden (!) vakantiegangers zaten hier drie weken vast, omdat Highway 1 in beide richting overstroomd was. De plaatselijke campings stonden allemaal vol, alle cabins waren bezet en op het einde was iedereen door zijn geld heen. Dit gebeurt hier elk jaar! Australiërs klagen over het feit dat touroperators in Europa dit niet vertellen aan toeristen. Reizen door het noorden van Australië tijdens én vlak na de Wet Season is compleet onvoorspelbaar.

Neem altijd voldoende water mee. Toen wij er waren was een Duitse toerist in WA langs de weg gestrand, want die was met een wrak de woestijn ingereden. Toen hij na dagen werd opgepikt, klaagde hij: "Ik had verwacht dat een modern land als Australië wel een soort wegenwacht zou hebben!". Vergeet niet: in Australië wonen evenveel mensen als in NL, verspreid over een gebied van bijna 8 miljoen vierkante kilometers. Niet overal staan ANWB-praatpalen of heb je dekking voor je mobieltje.

NB dit zijn tips die van toepassing waren tijdens onze Australië reis in 2002 en 2003. Ondertussen zal er wel iets veranderd zijn. De "neem altijd water mee" tip is nog wel van toepassing, denken wij.. :-)

Verder lezen?

Het volgende verhaal in deze reisreeks is...

Kies een land voor alle reisverhalen…

Nieuw Zeeland Thailand Australië Slovenië Maleisië Spanje Indonesië Laos The Cook Islands IJsland Amerika Egypte India Noorwegen Oostenrijk Griekenland Singapore Zweden VAE Cuba Sri Lanka Italië Zwitserland Slowakije Tsjechië

Dit zijn slechts een paar van de landen op deze site. Kijk onderaan deze pagina↡ of in het menu↟ voor alle landen waarover we verhalen en foto's hebben.