Australië … 2003

Langs de zuidkant van West-Australia ligt een schitterende kust. Prachtige surfstranden en rotsen wisselen elkaar af. De golven komen helemaal vanaf Antartica hier naar toe rollen en zijn mega groot. Het stuk bij Albany heeft de bijnaam "The Egde Of Antartica".

Antartica vormde namelijk samen met Australië (en nog wat andere continenten) het supercontinent Gondwana. Ongeveer 100 miljoen jaar terug scheurde Australië zich los van Antartica en begweegt zich sindsdien naar het noorden. Gemiddelde snelheid per jaar: 5 centimeters!

Aan de bekende Fisherman Bay Road ligt een aantal natuur-attracties als The Gap en The Blowholes. Beide hebben waarschijnlijk geen toelichting nodig. Het doet denken aan de Great Ocean Road in Victoria, maar dan veel ruiger.

Bij Cable Beach zitten we even na te puffen van een enorme schrik bij The Blowholes (lang verhaal, don't ask!). We zitten op de rand van de circa 50 meter hoge rotsen. Deze gaan bijna loodrecht naar beneden en we kijken uit op het mooie Cable Beach. Dit is (weer) een surfer's paradijs. Onder ons liggen dan ook een tiental surfers in de golven, te wachten op 'the big one'.

Echter, niemand daar beneden heeft oog voor de golven of waagt een poging tot surfen. Ondanks prachtige golven doen ze niets en dobberen op hun planken. We horen ze wél schreeuwen van plezier. Al snel zien we de reden van de vreugde.

De metershoge golven zijn ook het speelveld voor een groep dolfijnen. Zij geven de surfers een lesje hoe het ?cht moet. Ze wachten samen ongeveer 100 meter uit de kust op een goede golf ('the BIG one'). Als ze er eentje hebben uit gekozen racen ze mee met de boeggolf. Van bovenaf zien we ze vlak onder het oppervlakte meezwemmen.

Op het moment dat de golf breekt, draaien ze razendsnel om de as en springen tegen de golf in uit het water. Bijna perfect synchroon. Dat zijn de momenten dat de surfers juichen. Af-en-toe maken de dolfijnen een salto, als er een tijdje geen BIG One aankomt. Ze schieten constant met hoge snelheden langs de surfers en hebben duidelijk grote pret.

We zitten lang op de rotsen in de zon, genietend van het schouwspel onder ons. Als de zon langzaam ondergaat, verdwijnt de groep dolfijnen richting zee om te jagen op scholen vis. Om nooit te vergeten.

Dolfijnen bij Cable Beach
Dolfijnen bij Cable Beach

Dolfijnen bij Cable Beach, WA
Dolfijnen bij Cable Beach, WA

Dolfijnen bij Cable Beach, WA
Dolfijnen bij Cable Beach, WA

Dolfijnen bij Cable Beach, WA
Dolfijnen bij Cable Beach, WA

Verder lezen?

Het volgende verhaal in deze reisreeks is...

Kies een land voor alle reisverhalen…

Nieuw Zeeland Thailand Australië Slovenië Maleisië Spanje Indonesië Laos The Cook Islands IJsland Amerika Egypte India Noorwegen Oostenrijk Griekenland Singapore Zweden VAE Cuba Sri Lanka Italië Zwitserland Slowakije Tsjechië

Dit zijn slechts een paar van de landen op deze site. Kijk onderaan deze pagina↡ of in het menu↟ voor alle landen waarover we verhalen en foto's hebben.