Nieuw Zeeland … 2002
Bencarri Farm.
Bencarri Farm.

Vlak onder Takaka gaan we WWOOF-en (wat is dat?) bij Bencarri Farm, een soort van kinderboerderij bij de Anatoki River met tientallen verschillende soorten beesten en en café.

Aan de andere kant van de weg ligt de farm waar eigenaar Colin woont en alle dieren 's nachts verblijven. Naast de kinderboerderij heeft Colin tevens een de grootste lama-kuddes van New Zealand, één van de grootste kuddes yaks op het zuiderlijk halfrond (gaat al snel!) en een zooitje speciale zwarte schapen.

Colin leidt ons rond op de enorme farm om de schapen op te halen en introduceert ons direct bij de lama's. Het zijn écht gave beesten: heel sociaal, vriendelijk, nieuwsgierig en NIET spugerig.

Tussen de nieuwsgierige en vriendelijke lamas van Colin. Bencarri Farm.
Tussen de nieuwsgierige en vriendelijke lamas van Colin. Bencarri Farm.

We helpen Colin om de schapen met lammetjes bijeen te krijgen, hetgeen een hele klus is. Dit soort schaap is (i.t.t. zijn witte soortgenoot) niet echt bang voor mensen en laten zich niet zomaar opjagen. Daarnaast moeten moeder en lammeren bij elkaar blijven, zodat we bij het administreren de stamboom kunnen achterhalen.

Jeroen met drieling (ja, het zijn er drie!).
Jeroen met drieling (ja, het zijn er drie!).

Aan het einde van de middag helpen we bij het sluiten van de kinderboerderij: café schoonmaken en de dieren naar de nacht-weides brengen. Dat laatste is echt gaaf, want alle hokken worden daarvoor tegelijkertijd opengezet. Wel 20-30 verschillende soorten beesten lopen dan door elkaar heen en vanzelf achter Colin aan.

Het lijkt Noah's Ark wel: Colin met 10 verschillende soorten schapen, lammeren, Stella de geit met 1-dag oude drieling, 1 enorme Texas Longhorn stier (Tex), yaks, lama's, Priscilla het knobbelzwijn met tweeling, Band-Aid (een vierkante zwart-witte koe), een langharige wollige Schotse hooglander, 2 recalcitrante emoe's, 1 hert, 1 ezel, 1 paard, 1 Shetlander en 2 honden (Sammie en Simba). We vinden het op Bencarri zo leuk dat we ipv de geplande 2 dagen 6 dagen blijven.

Colin en Noah's Ark.
Colin en Noah's Ark.

We doen van alles: we 'taggen' de rest van de schapen, leren hoe je een 100 kilo zwaar zwijn knorrend op haar zij krijgt., verdelen meer dan 100 lama's en alpaca (= soort lama, maar dan anders) voor een potentiële koopster, helpen een paar keer met afsluiten van het café en werken ons een slag-in-de-rondte in de totaal overwoekerde moestuin.

Jeroen met 100 kilo zwaar en knorrend zwijn.
Jeroen met 100 kilo zwaar en knorrend zwijn.

Onze grootste klus is het graven van een zandbak voor kinderen. In het park. We moeten een stuk van 8 * 5 meter 30cm afgraven. Het stuk is echter overwoekerd met sterk gras en de grond is loodzware klei. Elke schep is 10-15 kilo, dus het is aardig aanpoten. De blaren staan in onze handen. Het halen van fijn zandbak-zand op het strand laten we aan de volgende WWOOF-ers over.

We helpen Colin tevens met iets dat WIJ wél goed kunnen: iets met computers. Ten behoeve van zijn lama, alpaca, yak en schaap administratie bouwen we een tooltje in Excel. Simpel, maar het drukt hem direct met de neus op de feiten. “Wat?! Krijgen 5 lama's over drie weken al lammeren? Dat moet ik even gaan voorbereiden!”.

Bij afscheid belooft hij dat er binnenkort twee kleine schattige lama's rondlopen met de namen “Angelique” en “Jerome”. We zullen Bencarri missen.

Verder lezen?

Het volgende verhaal in deze reisreeks is...

Kies een land voor alle reisverhalen…

Nieuw Zeeland Thailand Australië Slovenië Maleisië Spanje Indonesië Laos The Cook Islands IJsland Amerika Egypte India Noorwegen Oostenrijk Griekenland Singapore Zweden VAE Cuba Sri Lanka Italië Zwitserland Slowakije Tsjechië

Dit zijn slechts een paar van de landen op deze site. Kijk onderaan deze pagina↡ of in het menu↟ voor alle landen waarover we verhalen en foto's hebben.