Spanje … 2003

In 1886 kreeg Gaudi van zijn vaste opdrachtgever Guëll de opdracht een paleis te bouwen voor de familie, midden in Barcelona. Gaudi kreeg stricte instructies mee over de materialen en de versieringen voor de belangrijkste kamers.

Guëll wou vooral een paleis om te pronken met zijn geld en bezittingen. De ontvangstkamers en zalen moesten dus voornamelijk rijkdom uitstralen. Op andere plekken, waar gasten en de Guëll-familie nooit zouden komen, kreeg Gaudi de vrije hand. Dit duale in vormgeving is dan ook goed te zien in dit schitterende paleis.

Het gebouw is alleen te bezoeken met een gids (bij de 3 euro entreeprijs inbegrepen!) en ze zijn erg strikt qua bezoekersaantallen (slechts 20 per half uur). De kaartjes zijn dan ook meestal snel uitverkocht. Wij kopen 's ochtends alvast kaartjes voor de laatste rondleiding om 18.30.

Het interieur is prachtig versierd met ijzerwerken, hout of tegels. Het heeft wel een donkere uitstraling. Guëll importeerde o.a. donker marmer en dat moest dus veel gebruikt worden.

De ondergrondse stallen zijn daarentegen somber qua versieringen, maar wél verrassend licht. De paarden stonden honderd jaar geleden tussen prachtige pilaren en bogen. Zelfs de paarden van rijke families hadden het goed.

Ook op het dak heeft Gaudi vrijelijk kunnen experimenteren, want de familie zou hier nooit komen. De beroemde schoorstenen zijn rijkelijk voorzien van mozaiek en allemaal verschillend van kleur en vorm. Erg mooi! We zijn onder de indruk van het gebouw, maar vooral van het dak.

Vergeleken met de ander Gaudi-trekpleisters in Barcelona is Palau Guëll de goedkoopste en het meeste waar voor het geld. Zéér de moeite waard.

Kies een land voor alle reisverhalen…

Nieuw Zeeland Thailand Australië Slovenië Maleisië Spanje Indonesië Laos The Cook Islands IJsland Amerika Egypte India Noorwegen Oostenrijk Griekenland Singapore Zweden VAE Cuba Sri Lanka Italië Zwitserland Slowakije Tsjechië

Dit zijn slechts een paar van de landen op deze site. Kijk onderaan deze pagina↡ of in het menu↟ voor alle landen waarover we verhalen en foto's hebben.