Spanje … 2003

Eén van de belangrijkste gebouwen uit de Modernista-stroming is het ziekenhuis Hospital de la Santa Creu I Sant Pau. De ontwerper van dit gebouw, Luis Domènech i Montaner (1850 - 1923) was na Gaudi de belangrijkste persoon van de stroming. Recentelijk is het ziekenhuiscomplex een UNESCO World Heritage Site geworden.

We lopen er een tijdje rond en zijn onder de indruk. Het is er rustig. Er zijn hier helemaal geen toeristen en het ademt echt de sfeer uit van een ziekenhuis. Dat laatste komt waarschijnlijk omdat het ook nog steeds een écht ziekenhuis is. UNESCO site of niet.

Vooral het hoofdgebouw is prachtig. De plafonds bestaan uit lichtroze koepels en minutieuze versieringen. We lopen door een paar gangen met schitterende gedecoreerde plafonds en tientallen ramen en deuren met fleurig glas-in-lood. Wel apart om in zulke gangen moderne bordjes tegen te komen met daarop termen als 'Catalan School Of Gynaecology' en 'Archivo'.

De rest van het ziekenhuisterrein staat vol met prachtig gedecoreerde gebouwen, waarvan de steil met niets anders te vergelijken is. De symbolen zijn duidelijk Christelijk, de kleuren meer Oosters. Erg fraai en een absolute aanrader op loopafstand van de Sagrada Familia.

Raar dat alle toeristen het links laten liggen. Waarschijnlijk omdat het officieel geen Gaudi-gebouw is. Het enige dat Gaudi met het Hospital Sant Pau te maken heeft, is dat hij hier op 26 juni 1926 is overleden, na een aanrijding door een tram. Toch een beetje Gaudi, dus.

Verder lezen?

Het volgende verhaal in deze reisreeks is...

Kies een land voor alle reisverhalen…

Nieuw Zeeland Thailand Australië Slovenië Maleisië Spanje Indonesië Laos The Cook Islands IJsland Amerika Egypte India Noorwegen Oostenrijk Griekenland Singapore Zweden VAE Cuba Sri Lanka Italië Zwitserland Slowakije Tsjechië

Dit zijn slechts een paar van de landen op deze site. Kijk onderaan deze pagina↡ of in het menu↟ voor alle landen waarover we verhalen en foto's hebben.