Maleisië … 2002

Vanuit KL nemen we de bus naar Melaka, een paar uur rijden naar het zuiden (zie kaart). We moeten eerst naar Puduraya, het grootste busstation van KL en Malaysia. We zijn ondertussen "kind-aan-huis" en spotten vrij gemakkelijk de 8-jarige zakkenrollers met hun buit.

Hun belangrijkste jachtgebied is "the bustickets counter alley", een nauwe gang met tientallen loketten van evenveel busmaatschappijen. Elk loket is ongeveer 1 * 1 meter en de verkopers zitten achter glas met daarin 1 klein gaatje. Het glas is voor hun veiligheid, maar het lijkt meer voor onze veiligheid. Iedere kaartverkoper probeert namelijk door het kleine halfronde gaatje te klimmen om passagiers te werven.

Als je dus door de nauwe steeg loopt, komt uit elk loket een arm steken die met heftige bewegingen je aandacht probeert te trekken. De eigenaar van dezelfde arm perst daarnaast ook nog eens zijn mond tegen het gaatje en brult de laatste aanbiedingen, in het Malay natuurlijk. Het klinkt allemaal heftig en aggressief, maar het gaat erg gemoedelijk. Je moet hier wel je tas in de gaten houden, maar dat moet op het CS in Amsterdam ook.

Een paar uur later lopen we door de nauwe straten van Melaka Chinatown. De Chinezen waren al in deze buurt rond 1400, dus ver voor de Europeanen. De culturen hebben elkaar echter niet uitgewist, maar geven hier een mooie mix. Chinatown bestaat vb. voornamelijk uit Europese huizen, met houten luifeltjes en mooie gevels. Maar daarnaast staan alle huizen vol met Chineze tekens. Een mooie en unieke combinatie van culturen.

Chinatown Hotel.
Chinatown Hotel.

Chinatown backstreets - Melaka.
Chinatown backstreets - Melaka.

We worden door lokale mensen uitgebreid gewaarschuwd voor bag-snatchers op motoren, maar merken helemaal niets van een onveilig gevoel in de stad. De eigenaren van de vele goudwinkels (Chinatown, dus goudwinkels!) voelen dat blijkbaar wél... Elke goudwinkel heeft namelijk een personeelslid bij de toonbank zitten met een enorm riotgun. Hoe groter, hoe beter... Ze zijn verbaasd als wij verbaasd zijn. Is dat in Holland dan anders?, is de oprechte vraag. Melaka is very dangerous for us!

"Melaka is very dangerous for us!". De vraag is alleen: wat bewaakt hij? Het goud achter hem of
                    het goud in zijn mond?
"Melaka is very dangerous for us!". De vraag is alleen: wat bewaakt hij? Het goud achter hem of het goud in zijn mond?

We gaan langs de oudste chinese tempel in Malaysia: Cheng Hoon Teng, gebouwd in 1646 (dus onder Nederlands bestuur). De daken zijn enorm gedetailleerd, maar erg toe aan een renovatie.

In Melaka zie je veel Hollandse invloeden, aangezien de VOC de regio bestuurde rond de 17e eeuw. Midden in de stad ligt het belangrijkste gebouw van Melaka: het 'Stadthuys', gebouwd met stenen uit Zeeland. Het donkerrode gebouw is de belangrijkste attractie van Melaka en dus overspoeld door toeristen.

Kerk in Melaka
Kerk in Melaka

In de nabij gelegen St.Paul's ruine liggen tientallen grafstenen van Hollanders uit die periode. Het is vreemd dat wij (tussen alle Aziatische toeristen) als enige de grafstenen kunnen lezen. We zijn het verste van huis, maar weten als enige wiens zoon hier ligt...

Nederlandse grafstenen - St. Pauls. Melaka
Nederlandse grafstenen - St. Pauls. Melaka

Verder lezen?

Het volgende verhaal in deze reisreeks is...

Kies een land voor alle reisverhalen…

Nieuw Zeeland Thailand Australië Slovenië Maleisië Spanje Indonesië Laos The Cook Islands IJsland Amerika Egypte India Noorwegen Oostenrijk Griekenland Singapore Zweden VAE Cuba Sri Lanka Italië Zwitserland Slowakije Tsjechië

Dit zijn slechts een paar van de landen op deze site. Kijk onderaan deze pagina↡ of in het menu↟ voor alle landen waarover we verhalen en foto's hebben.