Laos … 2002

Na de helse rit van gisteren moeten we fantastisch slapen in onze prachtige kamer in het Maly Hotel in Phonsavan. Jammer genoeg niet, want Jeroen heeft de hele nacht koorts en ligt alleen maar te ijlen. De volgende dag blijft hij liggen, want hij is extreem ziek: hoge koorts, misselijk, de Laotiaanse dunne, etc... Alles behalve een volle neus. We zijn even bang voor malaria, want dit is een heftig gebied.

We zetten direct alle plannen voor deze omgeving overboord. Angelique wil zo snel als mogelijk naar Vientiane vliegen. Als het malaria blijkt te zijn, dan hebben we in elk geval betere hulp in de hoofdstad dan hier. Je moet er niet aan denken dat we hier in Phonsavan naar het ziekenhuis moeten. Sinds gisteren weten we dat het iets wat primitief is... in het donker, zonder elektra. Dat we door deze snelle aftocht de beroemde "Plain Of Jars" niet zien, is jammer. Maar we nemen geen risico.

Met heel veel hulp van de hotel-eigenaren, regelt Angelique supersnel tickets bij LaoAviation. Het moet ook wel "supersnel", want het plaatselijke kantoor gaat 's ochtends op een onbekend tijdstip supersnel open en een uurtje later weer supersnel dicht! We zijn beiden erg opgelucht dat er tickets zijn: voor US$45 pp naar Vientiane. Buiten het budget, maar dat maakt ons weinig uit.

Zoals gezegd, de eigenaar van het Maly Hotel is fantastisch. Gisteravond kregen we direct 50% korting op de kamer, want we zagen er na die tocht waarschijnlijk wat afgepeigerd uit. Vandaag verzorgen ze Jeroen vanwege de koorts en diarree met warme rijstepap, verse guavethee, etc... En zonder 'charge', blijkt later als we uitchecken.

Eigenaar Sousath Pethrasy is een bekend persoon in Phonsavan. Hij is een van Lao's grootste experts op het gebied van de Plain Of Jars. In de omgeving van Phonsavan zijn namelijk velden vol met jars gevonden: stenen potten in allerlei maten. Ondanks veel onderzoek is dit fenomeen eigenlijk nog steeds een van de grootste mysteries in SouthEastAsia. Totaal onduidelijk is waarom de potten juist hier liggen, waarvoor ze gebruikt werden, waar ze vandaan komen, waarom soortgelijke potten sporadisch ook in China en Sumatra worden gevonden, etc...

Sousath heeft veel gedaan om onderzoek mogelijk te maken en geeft, samen met zijn zoon, zeer degelijke rondleidingen in de gebieden. Hij heeft vandaag verder niets te doen, dus hij wil wel met ons een hele korte trip maken naar de Plains, zodat we toch even wat kunnen zien. Jeroen voelt zich eigenlijk te ziek, maar wil toch graag.

Phonsavan ligt op een hoogvlakte (1200m) en de omgeving doet Europees aan: rollende heuvels met gras. Compleet anders dan wat we tot-nu-toe hebben gezien van Laos. Er is hier echt enorm gevochten in de jaren 50, 60 en 70. De klassieke strijd tusen kolonialisme, communisme en allerlei aanverwante ideeen heeft hier zwaar huisgehouden. Daarnaast heeft Amerika tijdens de Vietnamoorlog in Laos meer bommen gegooid dan in de hele 2e Wereldoorlog bij elkaar. Terwijl Amerika nooit officieel in oorlog was met Laos! Mede door deze "secret war" is Laos het meest gebombardeerde land ter wereld (per capita) en is UXO (unexploded ordenance) nog een zeer realisitsch gevaar waaraan tientallen mensen per jaar overlijden.

Hier op de Plain moet je dus om de bomkraters en loopgraven heen om langs de Jars te lopen. Veel Jars zijn beschadigd. De grootste (ruim 6 ton zwaar) is gelukkig nog heel, ondanks een 2-meter diepe krater op 10 meter afstand.

Na 30 minuten in deze oudste 'pottery' ter wereld is Jeroen te misselijk om verder te lopen. Sousath brengt ons gauw terug naar het hotel en vertelt ondertussen honderduit over zijn tijd in Oost-Duitsland, Laotiaanse medicijnen, de 15 hectare grond die hij net heeft gekocht voor uitbreiding, plannen voor meer onderzoek en opgravingen, etc... Een gastvrij en vriendelijk mens.

De volgende dag brengt hij ons in de vroegte naar het vliegveld en zwaait ons uit. We zijn blij deze man ontmoet te hebben. Dagen later leest Jeroen weer eens het voorwoord van de Laos Lonely Planet. Schrijver Joe Cummings bedankt als eerste uitgebreid ene Sousath Pethrasy, voor al zijn kennis en hulp op de PLain Of Jars!

Hopelijk komen we hier in de toekomst weer eens terug. Voor de Jars en om het nieuwe resort van Sousath te bezoeken.

Plain Of Jars (bron: Webshots.com)
Plain Of Jars (bron: Webshots.com)


Verder lezen?

Het volgende verhaal in deze reisreeks is...

Kies een land voor alle reisverhalen…

Nieuw Zeeland Thailand Australië Slovenië Maleisië Spanje Indonesië Laos The Cook Islands IJsland Amerika Egypte India Noorwegen Oostenrijk Griekenland Singapore Zweden VAE Cuba Sri Lanka Italië Zwitserland Slowakije Tsjechië

Dit zijn slechts een paar van de landen op deze site. Kijk onderaan deze pagina↡ of in het menu↟ voor alle landen waarover we verhalen en foto's hebben.